Infrastructuur
27 september 2023

Slimme aanpak bij metamorfose Boterdiep Westzijde naar leefbare straat

Boterdiep Westzijde in Bedum ondergaat een complete metamorfose. De straat wordt autoluw gemaakt, er komt een parkeerstrook afgewisseld met groen en de riolering wordt vernieuwd. Ook komt er een wandelpad met steigers én er worden natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ondanks de vele diverse werkzaamheden heeft Beugel Infrastructuur (onderdeel van de Reimert Groep) een aanpak gevonden om efficiënt te werken en de overlast voor iedereen tot een minimum te beperken.

Hoofduitvoerder Freddy Djurrema legt uit dat de grootste uitdaging bij het opstellen van het uitvoeringsplan was om de woningen toegankelijk te houden en de bereikbaarheid voor hulpdiensten te garanderen. “Het is een smalle weg met aan de ene kant huizen en aan de andere kant water. Dat vereist extra zorgvuldigheid.”

In overleg met de opdrachtgever, de gemeente Het Hogeland, is het gelukt een doordacht plan te maken. Djurrema vertelt: “Samen hebben we een goede strategie bedacht. We hebben de uitvoering naar drie fases terug kunnen brengen en de verschillende werkzaamheden logisch op elkaar kunnen afstemmen.”

Zo begint waterbouwer Vegter in opdracht van Beugel Infrastructuur met het plaatsen van houten palen in het water. Dat is nodig omdat de betonnen damwand wordt vervangen en er een natuurvriendelijke oever wordt aangelegd. “Om elkaar niet in de weg te zitten, starten wij ongeveer twee weken later met de wegwerkzaamheden. Voor de oevers kunnen we dan weer de klei gebruiken die we onder de huidige bestrating hebben afgegraven.”

boterdiep-bedum-start-werzaamheden-3-scaled <em>Kinderen uit de straat met de hoofduitvoerder Freddy Djurrema.</em>
Kinderen uit de straat met de hoofduitvoerder Freddy Djurrema.

Bewoners kunnen wekelijks de keet binnenstappen

Beugel Infrastructuur hecht aan goed contact met de bewoners. Djurrema heeft daarom een inloopuurtje ingevoerd. Als bewoners onverhoopt toch overlast ervaren of vragen hebben, kunnen ze iedere dinsdag de bouwkeet binnenstappen. Djurrema of zijn collega-uitvoerder Vincent Neimeijer zit dan klaar om vragen te beantwoorden. De hoofduitvoerder benadrukt: “Als er bijvoorbeeld iemand gaat verhuizen en vragen heeft over de werkzaamheden, kunnen ze bij ons even binnenstappen voor uitleg. Dat is wel zo gemakkelijk.”

Officieel startsein van de herinrichting

De gemeente Het Hogeland heeft het idee om Boterdiep Westzijde te veranderen van een sluiproute naar een aangename leefomgeving samen met het waterschap en een klankbordgroep voor bewoners uitgedacht. De werkzaamheden voor de transformatie zijn begin september gestart.

Om dit moment officieel te markeren, heeft wethouder Stefan van Keijzerswaard op 25 september de eerste graafwerkzaamheden verricht. Met deze handeling gaf hij symbolisch het startsein voor de herinrichting.

“De inwoners vinden het fijn dat we nu eindelijk zijn begonnen met de uitvoering. Over een paar maanden ligt er een veilige weg, waar kinderen ook zelfstandig over straat kunnen. Daar doen we het voor!”, zegt de wethouder. “Mooi dat ik een eerste schep met de kraan uit de grond mocht halen vandaag voor de aanleg van de riolering, ik ben weer een ervaring rijker. Maar de rest laat ik graag over aan de echte vakmensen, waar het in goede handen is.”

boterdiep-bedum-start-werzaamheden-2-scaled <em>Stefan van Keijzerswaard in opperste concentratie op de mobiele kraan om een start met de aanleg van de riolering te maken.</em>
Stefan van Keijzerswaard in opperste concentratie op de mobiele kraan om een start met de aanleg van de riolering te maken.

Vooruitzicht: wandelen over het water

Djurrema ziet het resultaat net als de wethouder al helemaal voor zich. Hij is enthousiast over de veelzijdigheid van de werkzaamheden. “Dat maakt dit project erg leuk. Alles wordt vernieuwd en aantrekkelijker gemaakt. Het wandelpad sluit straks aan op een steiger waardoor bewoners over het water kunnen wandelen. Het wordt echt prachtig.”

artist-impression-Boterdiep-Bedum <em>Het wandelpad langs de oever sluit aan op een steiger die vlak boven het water ligt. Wandelaars kunnen hierdoor naar het onderwaterleven kijken. Artist impression: gemeente Het Hogeland.</em>
Het wandelpad langs de oever sluit aan op een steiger die vlak boven het water ligt. Wandelaars kunnen hierdoor naar het onderwaterleven kijken. Artist impression: gemeente Het Hogeland.

De werkzaamheden duren tot eind maart 2024.

Foto’s: gemeente Het Hogeland/ Herman Spier