Gemeente Midden-Drenthe heeft de vergunning verleend voor het drijvende zonnepark op de zandwinplas bij de Mussels in Beilen. Op de plas van Beugel Infrastructuur Beilen plaatst GroenLeven bijna 40.000 zonnepanelen die gelijk staan aan de opwek van groene stroom voor een derde van het aantal huishoudens in gemeente Midden-Drenthe.

Frank Oomen, hoofd grootschalige projecten bij GroenLeven: “Door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij de filosofie van GroenLeven: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Dit project is daar een geweldig voorbeeld van.”

voorbeeld_drijvend_zonnepark-002-300x174 Klimaatakkoord

Wethouder Jan Schipper: “De gemeente Midden-Drenthe vindt het belangrijk dat inwoners mee kunnen profiteren van een zonnepark en dat er zorgvuldig wordt omgesprongen met de ruimte. Wij streven bij de aanleg van een zonnepark naar lokaal eigendom, of het storten van een bedrag in een gebiedsfonds. Op deze manier hebben inwoners direct of indirect profijt van een zonnepark bij hen in de buurt. Het zonnepark wat GroenLeven ontwikkelt bij De Mussels voldoet aan deze eis. Wij werken dus ook graag mee aan dit initiatief.” Met deze ontwikkeling wordt er concreet invulling gegeven aan het Klimaatakkoord. Het drijvende zonnepark kan met een bijdrage aan de gemeenschap, fungeren als vliegwiel voor andere vormen van verduurzaming.

Beugel2-300x225

Verduurzaming

Mede-initiatiefnemer en directeur van de Reimert Groep Erik Kijlstra over het project: “Beugel Infrastructuur, dat gespecialiseerd is in het bouwrijp maken van grond en de aanleg en het onderhoud van wegen, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Met de aanleg van het zonnepark kan de zandwinplas van waarde blijven op lange termijn”. Roelf Schuiling, bedrijfsleider: “ We zullen ook zonnepanelen plaatsen op onze bedrijfshal. Zo zetten we als onderneming in de gemeente Midden-Drenthe, een stap vooruit in de verduurzaming van ons eigen energieverbruik” .

Het zonnepark van GroenLeven in Beilen heeft een totaal vermogen van ruim 16 megawatt. Daarmee wekt het voldoende groene stroom op voor zo’n 5.000 huishoudens. Naar verwachting zullen de eerste werkzaamheden nog dit jaar starten. Projectmanager Marike Hoekstra van GroenLeven: “We zijn verheugd dat we na de realisatie van het drijvend zonnepark in Tynaarlo, nu ook in Beilen een zonnepark kunnen realiseren. Zo leveren we samen met Beugel Infrastructuur, opnieuw een concrete bijdrage aan de energiedoelstellingen in Drenthe.”